PROJEKTEK

# CLOUDFACTORY

web_szilas25

A Felhőgyár projekt célja egy kreatív alkotó- és oktatóközpont létrehozása Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében, a Borsod megyei Bódva-völgyben. A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fenntarthatósági kutatócsoportja, a MOME EcoLab kezdeményezésével és a Bódvaszilasi Általános Iskola együttműködésével valósul meg.

Ez a hely a Felhő Gyár, ahol a helyi mélyszegénységben élő, többségében roma gyerekek fiatal designerekkel, divattervezőkkel, tárgyalkotókkal, építészekkel, fotográfusokkal, grafikusokkal és az egyetem többi szakterületét képviselő hallgatóval közösen végezhetnek kreatív alkotómunkát a jövőben.

2013/2014-es akadémiai évben workshopok keretében előkészítettük a Felhőkönyvet, mely a Bódvaszilasi elsős évfolyammal együttműködésben jött létre.

További információk: cloudfactory.mome.hu

# LENKEPROJEKT

fenntartható fejlesztés a design eszközeivel

A masina
078_MG_4581_ESariA MOME EcoLab fenntarthatósági kutatócsoport 2012 nyarán egy hosszú távú szociális fejlesztési projektet indított el Bódvalenkén, Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű településén.

A fejlesztés célja olyan helyi erőforrásokra alapozott termékek, eszközök, szolgáltatások és gazdasági modellek kidolgozása, amelyek a mélyszegénységben élő családokat saját bevételhez segíthetik.

A több évre tervezett projekt első állomásaként a labor egy hetes nyári alkotótábor szervezett a Széchenyi István Szakkollégium szociológus és közgazdász hallgatóival együttműködve.

Ennek eredményeként születettek meg az egyszerű alapanyagokból könnyen összeállítható gyümölcs és gombaaszaló keretek és gyógynövény szárító, a szárított termékhez tartozó csomagolási rendszer, valamint a PluszOK ökoszociális brand, amelynek ernyője alatt a termékek forgalomba hozhatók.

A megvalósult eszközök és tárgyak a Budapest Design Hét Slow Design kiállításán kerültek bemutatásra.

Hírek, további ingormációk a projekt weboldalán

Partner: Széchenyi István Szakkolégium, Bódvalenke Freskófalu projekt

Helyszín: Bódvalenke, Magyarország

Projekt résztvevők: Barcza Dániel, Benkő Tibor, Berzicza Sári, Bokor Péter, Ember Sári, Erdélyi Tomi, Fehér Bori, Hukaya Simon, Holányi Kati, Holb Vica, Kollár Eszter, Kovács Bori, Néray Bálint, Oravecz Juli, Pettendi Szabó Péter, Regös Nóra, Schmidt Andrea, Szabó Edit, Tornyánszki Éva, Vay-Farkas Eszter

 

 

 

 

PLUSZ OK 

Szociális design brand és ökodesign termékcsalád

PLUSZ_OK_termékcsalád_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

# TORONY

fenntartható újratervezés

#2

#5A Torony („Pokoli Torony”) egy végletesen leromlott állapotú veszprémi toronyház, melyben elszegényedett és perifériára szorult családok tengődnek, alapvető ellátás nélkül.

Csatlakozva a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fejlesztési projektjéhez, melynek célja az épület és a közösség fejlesztése, a MOME EcoLab átgondolta az épület teljes működési rendszerének fenntarthatóságát, illetve a 17 m2-es lakóterek és közösségi terek kialakítását.

A koncepcionális javaslatok a társadalmi, az ökológiai, valamint a gazdasági fenntarthatóság szempontjait egyaránt szemmel tartják.

Ennek megfelelően javaslat született az emeleti szintek hasznosítására (szociális bérlakások, közösségi terek, közösségi műhelyek, oktatóközpont, vállalkozásfejlesztő iroda, közösségi tér, növénytermesztő terasz és biológiai élőhely), valamint a belső terek kialakítására (energiahatékony lakáselrendezés, minimális költségvetésű bútorzat, közösségi konyha).

Partner: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 3H Építészstúdió

Helyszín: Veszprém, Magyarország

Projektrésztvevők: Barcza Dániel, Berzicza Sára, Fehér Bori, Fodor Rita, Gunther Zsolt, Holányi Katalin, Kollár Eszter, Kovács Bori, Lőrinczi András, Mészáros Zsuzska, Nagy Edit

 

Reklámok

2 responses to “PROJEKTEK

  1. Visszajelzés: LENKE-BÁL | MOME ECOLAB·

  2. Visszajelzés: Lenkeprojekt 2013 | MOME ECOLAB·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s